Regülatör Nedir? Nasıl Çalışır?

Elektrik, dağıtım şebekelerindeki alçak gerilim trafolarına uzaklık – yakınlık yada iletim hattında devreye girip çıkan farklı yükler nedeniyle toleranslar içinde dağıtılamamakta, şebek gerilimi olması gereken değerden fazla yada eksik gelebilmektedir. Elektrikte gerilimi değişken şartlara bağlı olarak farklı debilerde akan su gibi düşünebiliriz. Nasıl ki akar sulardaki bu farklı debileri kontrol etmek için regülatör sistemleri kullanılıyorsa elektrikte de gerilim dalgalanmalarındaki bu sorunun çözümü için voltaj regülatörü kullanılmaktadır. Regülatörler şebeke geriliminde bir nevi filtre görevi yaparak, yüksek veya düşük gerilimi istenen değerde dengeleyen cihazlardır.

Voltaj regülatörleri kademeli, servo ve statik olmak üzere üç tip üretilmekte olup, günümüzde yaygın olarak kullanılan servo voltaj regülatörleri iki temel unsurdan oluşmaktadır, bunlar servo sistemi ve trafolardır. Mevcut şebeke gerilimini elektronik kartla okuyan ve dalgalanmanın seyrine göre içinde bulunan troidal trafoda, servo motor yardımıyla gerilim artışı yada eksiltmesi sağlayarak çıkış gerilimini +- % 2 toleransla istenen değere getiren cihazlardır.

Regülatörler kullanım amacına uygun olarak monofaze ve trifaze olarak değişik güçlerde üretilmektedir.

regülatör nedir? nasıl çalışır?
Regülatörde kullanılan Varyak

Regülatöre Neden İhtiyaç Duyarız?

Elektrikli cihazla belirli bir çalışma voltajına ya da akımına ihtiyaç duyar. Bu dünya genelinde uygulanan bir standarttır. Bu şekilde Türkiye’de üretilen bir ürün dünyanın her yerinde kullanılabilir. Aynı şekilde başka bir ülkede üretilen elektronik cihazlar Türkiye’deki elektrikte de kullanılabilmektedir. Bu standart 220V olarak belirlenmiştir. Evlerimize gelen yüksek voltaj regülatör vasıtası ile standart şekle çevrilir. Aynı biçimde düşük olan voltaj da bu cihaz tarafından yükseltilerek kullanıma verilmektedir. Dengeleyici olarak da adlandırabileceğimiz bu cihazlara bazı bölgelerde çok fazla ihtiyaç duyulur. Yeni yapılanan yerler, eski elektrik sistemini kullanan alanlar ve kendi elektriğini üreten yerler regülatör kullanarak işlemlerini yapabilirler. Ülkemizde sayılı olan regülatör markaları içinde yer alan Ekim Regülatör, alanında uzman ve kaliteli üretimleri ile lider konumdadır. İhtiyaç dahilinde bu markanın ürünleri rahatlıkla alınabilir.

Regülatör Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Bu tarz bir cihaz alırken, belirli kalite standartlarını karşılayıp, karşılamadığına bakılacaktır. Bu standartları detaylı şekilde öğrenmek için firmamızı arayarak bilgi alabilirsiniz. Aynı zamanda elektrik kullanım alanında gelen elektriğin monofaze mi yoksa trifaze mi olduğu regülatör alırken belirleyici olacaktır. Aksi durumda yanlış alabilir, kullanım dışı kalabilir. Alacağınız alandaki elektriğin girişlerinin ve çıkışlarının ne olduğu net bir şekilde öğrenilmelidir. Farklı belirleyici özellikleri olan regülatör için kullanım gücü de önemlidir. Ne kadarlık bir güç kullanılacak bunu net bilmek gerekir. Hangi güçte regülatör alacağınızı bilmiyorsanız 0212 320 28 01 numaralı hattımızdan bizi arayabilirsiniz.